maanantai 16. marraskuuta 2015

Siirtokohtu vs. vuokrakohtu vs. lainakohtu

Helsingin Sanomat kertoi 14.11. kohdunsiirtojen aloittamisesta Yhdysvalloissa. Siirtokohtu auttaa ilman kohtua syntyneitä naisia saamaan lapsia. Kohdunsiirtoja on tehty maailmassa kaikkiaan 11. Yhdeksän näistä siirroista on tehty Göteborgissa Ruotsissa. Kaksi muuta on tehty Turkissa ja Saudi-Arabiassa, mutta ne ovat epäonnistuneet. Myös kaksi yhdeksästä Göteborgissa siirretystä kohdusta piti poistaa, koska vastaanottajan keho alkoi hylkiä niitä. Ruotsissa tehdyistä siirroista viidessä kohdun luovuttaja on ollut kohdun vastaanottajan oma äiti.

Oma suhtautumiseni kohdunsiirtoihin on ristiriitainen. Lähtökohtaisesti on hyvä asia, että ilman kohtua syntyneillä on näin mahdollisuus saada biologisesti oma lapsi. Hommassa tökkii se, että tämä olisi mahdollista myös siten, että tuota kohtua ei lähdettäisi siirtämään ihmisestä toiseen. Tätä vaihtoehtoa kutsutaan kohdunvuokraukseksi tai sijaissynnytykseksi. Kohdunvuokraaja tai sijaissynnyttäjä kantaa lasta toivovan pariskunnan sukusoluista hedelmöitettyä sikiötä ja synnyttää pariskunnalle geneettisesti täysin oman, yhteisen lapsen.

Kohdunsiirtoja perustellaan sillä, että kohdunvuokrauksessa köyhiä naisia saatetaan käyttää hyväksi. Itse pitäisin erillään sijaissynnytyksen ja kohdunvuokrauksen. Sijaissynnytys on vastikkeetonta, kohdunvuokraus taas vastikkeellista. Kohdunvuokrauksessa käytössä on vuokrakohtu ja sijaissynnytyksessä lainakohtu. Sijaissynnytys oli Suomessa laillista vuoteen 2007 asti, jolloin se hedelmöityshoitolain astuttua voimaan muuttui laittomaksi. Tätä ennen Suomessa ehti syntyä noin 20 lasta sijaissynnytysjärjestelyin. Sijaissynnyttäjänä toimi useimmiten sisko tai läheinen ystävä ja sijaissynnytyksissä ei ilmennyt ongelmia. Wikipedian mukaan USA:n 15 000 sijaissynnytyksestä vain 60:ssä on ollut juridisia ongelmia ja niistäkin vain pieni osa oli sellaisia, joissa synnyttäjä ei halunnut luopua lapsesta.

Keskustelu sijaissynnytyksen ympärillä pyörii kuitenkin pitkälti eettisissä ongelmissa. Mitä jos sijaissynnyttäjä ei halua luopua lapsesta? Mitä jos lapsi on sairas? Mitä jos sijaissynnyttäjälle tapahtuu raskauden tai synnytyksen aikana jotakin? Minusta useimmat näistä eettisistä ongelmista pystytään ratkaisemaan sopimuksella.

Minusta sijaissynnytys tulisi laillistaa. Sen tulisi olla mahdollista painavista terveydellisistä syistä - ei ainoastaan kohdun vääränlaisen rakenteen tai kohdun puuttumisen vuoksi. On sellaisia terveydellisiä syitä, joissa raskaus tai synnytys ei ole naiselle mahdollinen, mm. sydänviat. Sijaissynnytys tulisi myös yhteiskunnalle huomattavasti edullisemmaksi kuin kohdunsiirto. Tuntuu jotenkin aivan absurdilta, että ennemmin lähdetään kohdunsiirtoon kuin sijaissynnytysjärjestelyihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän kommenttisi. Kommentit julkaistaan moderoinnin jälkeen.