maanantai 4. heinäkuuta 2016

Kaisu Jouppi: Tyhjä syli



”Ensin oli toivo, valo, uusi alku. Yhtäkkiä sitä seurasi pimeämpi pimeä, syvempi suru ja mustempi tie kuin koskaan olisi osannut odottaa. Elämän ääripäät samassa lyhyessä janassa. Kahden sanan käsittämätön kombinaatio: Lapseton äiti.

Kirjan naiset ovat kohdanneet sellaista pimeää, joka on suurimmalle osalle tuntematon. Juuri siksi tämä kirja lunastaa paikkansa välittömästi, kyselemättä, kaartelematta, kyyneleitä säästämättä.

Mutta juuri siinä asuu toivo: Että saa olla surussaan näkyvä, että saa kuulua toisten joukkoon, että saa tuskalleen sanoja. Että yksinäisyys hellittää ja saa vierelleen rinnalle kulkijoita. Tämä kirja on yksi soihtu äitiyden pimeimmillä poluilla.”

– Maaret Kallio, psykoterapeutti, tietokirjailija

Kirjahyllyssäni on jo miltei vuoden päivät levännyt Kaisu Joupin esikoiskirja Tyhjä syli, joka kertoo kohtukuoleman kokeneista naisista. Kirjaa varten Kaisu Jouppi kuvasi ja haastatteli 46 kohtukuoleman kokenutta naista. Heistä kymmenkunta kertoo tarinansa myös tekstissä. Ostin kirjan Kaapelitehtaan näyttelystä viime vuoden syyskuussa pian sen ilmestymisen jälkeen. Pystyn samaistumaan kirjan henkilöiden raskaisiin tarinoihin ja ajatuksiin. Jossakin vaiheessa kirjoitan tästä kirjasta muutaman sanan. Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu, että kirjan kansi on liian raskasta avata uudelleen. Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta 10.9.2015 - lue juttu tästä. Suosittelen - ei ehkä kovin kevyttä kesälukemista, mutta silmät avaavaa (ja myös kyynelkanavat).

Kirjan julkaisun jälkeen Jouppi on käynyt puhumassa muun muassa kätilöopiskelijoille kohtukuoleman kokeneiden naisten ajatuksista ja tunteista.

Kirjaa saatavissa mm. booky.fi ja Suomalainen Kirjakauppa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä tähän kommenttisi. Kommentit julkaistaan moderoinnin jälkeen.